ADÓ 1%

 

Adója 1%-át felajánlhatja a Szentlőrinci Általános Iskola Szülői Szervezete számára is: 19035316-1-02

MICROSOFT INNOVATÍV ISKOLA

ISKOLAGYÜMÖLCS PROGRAM

 

         

 

 

 

 

Bicsérd - Iskolakert

 

 

Étkeztetés:

Aktuális

Étlap

Rendezvények

 

 

 

 

@Napló

Elektronikus ellenőrző

Elektronikus ügyintézés

 

Főoldal   |   Bemutatkozunk   |   Dokumentumok   |   Hírek   |   Közérdekű   |   Az iskola dolgozói  |   Diákjaink   |   Órarend   |   Délutáni foglalkozások

Könyvtár   |   Diáksportkör   |   Ökoiskola   |   Minőségirányítás   |   Jó gyakorlatok   |   Hasznos linkek   |   TÁMOP 3.1.7   | TIOP-1.2.3.   |   TIOP-1.1.1.A-15/1-2015-0001   |   Mentoráló intézmény

Boldog iskola   |   Segédanyagok   |   Sulifotók   |   Suli videók   |   Támogatóink   |   Iskolagyümölcs program   |   Iskolakert

 

 

Iskolakert

Az iskolakert indítását az Országos Iskolakert-fejlesztési Program, Iskolakert Alapozó Alprogram tette lehetővé 2019-ben, a szükséges eszközök biztosításával és szakmai segítségnyújtással.

 

Iskolakerti munkák
2021-2022

 

A szeptember a gyomokkal való küzdelem jegyében telt el, mivel a szünidő alatt a gyerekekkel nem gondoztuk az iskolakertet.
A felsősökkel technika órák keretében kertészkedtünk. A kerti munkák után a szorgos kezek jutalma a koktélparadicsom volt, és némi sárgarépa, amit a gazból sikerült kimenteni.

Ősszel folyamatos munkát adott a lombseprés, a tavalyi komposztált falevelek átforgatása. Salátát is palántáztunk, ami így tavasszal az iskolai menzára kerülhetett.

Télen rajzos ágyásjelölőket készítettünk a 6. osztályosokkal, amit szkennelés és némi szerkesztés után lamináltam, így tavasszal ezek kerültek a veteményes soraiba.

A vetésforgóhoz négy részre osztottuk a kertet. A gyerekek lemérték a területet és a hetedikes Paár Balázs tervrajzot is készített hozzá. A következő években jó hasznát vesszük a kerttervezéshez.

Tavasszal az időjárás miatt meglehetősen későn sikerült előkészíteni a talajt. A vetést hátráltatta a magok késedelmes beszerzése. A tankerület az áruház számára időben átutalta a pénzt, mégsem értesítették az iskolát, hogy át lehet venni az árut. A magok egy része így megkésve került a fölbe. Vetettünk, sárgarépát, petrezselymet, hagymát, hónaposretket, céklát. Dughagyma és cukorborsó is került a földbe, valamint rukkola, zsázsa, lestyán és salátamag is.
A petrezselyem egyáltalán nem kelt ki, jövőre reméljük több sikerrel járunk.
A fűszerkert növényeit a konyhán folyamatosan használják. Van kakukkfű, tárkony, menta, snidling, zsálya.
Tavaly a mángold nagyon szép volt, idén néhányat meghagytunk belőle magnak.  
A cukorborsó a kertészkedő gyerekek csemegéje lett, mert a konyhán a tanév utolsó napjaiban már nem sikerült betervezni a menübe egy levest, amihez elegendő lett volna a termés mennyisége.
A megtermelt retek a napközisek uzsonnáját gazdagította „helyi ízekkel”
Paradicsomot vetettünk szabadföldbe, és májusban palántáztunk is belőle, nagyon szépen fejlődik. Az iskolaudvar sarkában komposztálódó levelekből sokat talicskáztunk a kertbe és vastagon mulcsoztunk vele a veteménysorok közt. Elég jól véd a gyomoktól és a nedvességet is tartja.
A tavalyi magokból magától kelt tök, napraforgó és paradicsompalánták egy részét is meghagytuk, kíváncsian várjuk, hogy miféle termést hoznak. Az előre tervezett ágyások rendjét némileg tarkítják, de olyan életerősnek tűntek, hogy kár lett volna kigyomlálni őket. A napraforgó a madaraknak kiváló eleség lesz azon kívül, hogy díszíti a kertet.
A kerítés mellé uborkát és babot vetettünk, így lesz mire futniuk.
Áprilisban az iskola karbantartója, Rab József segítségével új komposztálókat készítettünk a régi, szétesőfélben lévő helyett. A felhasznált raklapok szülői felajánlásból származtak, Rózsa Zoltántól kaptuk őket. A maradékból kerti bútorra is jutott anyag. A nyolcadikosok fűrészeltek, a csiszolásba a többi osztályból is többen besegítettek. A padokat szívesen használják a gyerekek.

A tanév utolsó napjaira a kert sarkában lévő ribizliről is lehetett szemezgetni, és néhány szemet termett a sárga színű málna is, amit tavaly ültettek a kertbe.

A legnagyobb nehézséget az okozta, hogy az „időjárás nem az órarendhez igazodott”. A munkák egy részét nem akkor tudtuk végezni, amikor ideális lett volna.

Tanulva az őszi „gazos tapasztalatból”, idén nyáron igyekszünk jobban rendben tartani a kertet. Messengeren a vállalkozó kedvű gyerekek segítségével osztályonként kertész csoportokat szerveztünk, hogy a „toborzás” könnyebben menjen.

Minden közreműködő gyereknek és felnőttnek köszönöm az éves segítségét!

 

Bicsérd, 2022.06.21.                                                                            Patakiné Szalai Andrea

 

 

Beszámoló az iskolakert őszi, tél végi előkészületeiről

2019/20

Bicsérd

 

Ősszel megtörtént az iskolakert területének kijelölése, felszántása. A tavaszi munkákig sem voltunk tétlenek. Rendben tartottuk az iskolaudvart technika órákon a felsős tanulók és heti rendszerességgel az ÖKO szakkörösök segítségével.

Az adott időszakban végzett tevékenységek:

 • Ősszel virágmagokat gyűjtöttünk.
 • Az iskolaudvar virágágyásait rendben tartottuk – gyomláltunk, virághagymákat szedtünk ki ill. ültettünk új helyre.
 • Dudványról próbáltunk dísznövényeket szaporítani, amihez újrahasznosítottuk az iskolatejes poharakat.
 • A lombseprés folyamatos tevékenység volt a levélhullás időszakában.
 • A komposztáló átforgatásával megnéztük a benne serénykedő gilisztákat. Több komposztálónk is van, így össze tudtuk hasonlítani és megbeszélni, hogy az egyik miért „működik”, a másik miért nem.
 • A téli időszakban madáretetőt készítettünk és gondoskodtunk a madarak etetéséről az iskolaudvar fáira kihelyezve azokat. Narancshéjkosárkát készítettünk magvakkal ill. drótra fűztünk almát és egyéb csemegéket. Hagyományos madárbarát délutánunkkal összehangolt alkalom volt, amin sokan részt vettek. A gyerekek lelkesen mesélték, hogy az otthonra készített etetőkkel milyen madarakat csalogattak a családi kertbe.
 • Szintén a hidegebb időszak tevékenységei közé tartozott a retekmag csíráztatás és a felhasználásával közösen készített szendvicsfalatkák jóízű elfogyasztása is.
 • Az iskola folyosóján lévő virágok öntözésébe is besegítettünk.
 • A szakkörösök megtanulták a magszalag készítést. Ennek kapcsán a rendszerezést is: a szalagokat feliratozott (fajta, vetési idő) saját készítésű borítékokba tettük. Cipősdobozokból készítettünk szépen díszített tárolókat, amiben átláthatóan lehet tárolni a magokat.
 • A tavaszi jó idő lehetővé tette, hogy újra kint legyünk, és néhány növényt visszavágjunk. A zsálya és a hortenziabokrot teszteljük, hogy egy lelkes visszametszés után mire lesznek képesek. Bizakodunk...
 • Mindkét iskolakerti mentor meglátogatta iskolánkat, tanácsaikkal segítve munkánkat.
 • Március közepére az iskolakert területén megtörténtek a talajelőkészítő munkák.  A településen működő Aranymező ZRT segítségével trágyázással is igyekeztünk javítani a talaj minőségén.

A munkákat technika órákon Vér Józsefné, Öko szakkörön Patakiné Szalai Andrea vezette.

 

   

   

   

További képek itt: https://photos.google.com/share/AF1QipODqdRD7t3SlybLJXqcM4LyW-xhyy1uT7kR3jvQMi1cjUCllauj1oZLnnH6vmK6bw?key=TldZWEUyZzV4eWJMMjZlSjNydEVWYnE4UzVWaHVB

2020. 03.18.  Bicsérd                                                             Patakiné Szalai Andrea

 

Iskolakert 2020 őszi munkák

 

További képek megtekinthetőek itt: https://drive.google.com/drive/folders/19KvbioVFbaN1m2nASGydy6oIKResWdhl?usp=sharing

 

Iskolakerti munkálatok 2020-2021-es tanév

 

Az idei tanévben nem csak az iskolakertben, hanem az iskola udvarán is folyamatos munka zajlott. Elsősorban technika órákon a felsősök bevonásával, de az ÖKO szakkörösök is hozzájárultak munkájukkal a kert fenntartásához.

A kert nyári gondozása a takarítónők segítségével valósult meg - ők öntözték a növényeket a vakáció idején. Az őszi időszakban a tavalyi termésből betakaríthattunk néhány tököt, amit az októberi dekorációhoz tudtunk felhasználni, és mutatóban volt némi paradicsom. A nagy szárazság és a kártevők, betegségek miatt ez utóbbinak nem volt szép a termése.

Pozitív változás, hogy az ősszel lehulló lombot idén már nem égettük el, hanem komposztálásra került – az udvar egy eldugott sarkában gyűjtöttük össze. A régebben létesített komposzttárolóból némi érett komposztot is sikerült a virágágyásokba szétteríteni.

A kert felásásában segítettek a 7. és 8. osztályosok, illetve iskolánk karbantartója kapálógéppel készítette elő a talajt, melybe némi marhatrágya is került – amennyit az anyagi kereteink engedtek - sajnos nem elegendő.

A téli időszakban az ÖKO szakkörösökkel a folyosón lévő növényeket ápoltuk, és vízben gyökereztettünk dísznövény sarjakat. Levéldugvánnyal is próbálkoztunk – kevesebb sikerrel. Készítettünk magszalagot is.

Tavasszal, még az online időszak előtt sikerült a gyerekekkel elvetni a magokat: saláta, sárgarépa, petrezselyem, cékla, mángold, hagyma, cukorborsó került az előkészített talajba. Visszametszettük a zsályát, levendulát, hortenziát. Vetettünk némi napraforgót is a madaraknak. Célunk, hogy a ballagáskor felhasználható virágok egy részét az iskolakertből tudjuk biztosítani. A díszzsályából és a cickafarkból jövőre már talán lesz annyi, hogy díszíthetünk velük. Tervezzük, hogy margarétánk is legyen.

A távoktatás alatt a takarítónők öntöztek és gyomláltak – segítségükre nagy szükség volt.

A jelenléti oktatással májusban újra kertészkedhettünk. A kapáláson, gyomláláson kívül paradicsompalántázásra is sor került, a palántákat felajánlásokból szereztük.  

A tanév során az iskolai konyhán hasznosították a termést. A fűszerkertben termő tárkonyt, oregánót, valamint a petrezselymet rendszeresen használják. A tavaszi időszakban saláta került az étlapra. Május végén a cukorborsó egy részét a gyerekek segítették kifejteni, a tanévzáró után felszedett rész a takarítónő munkája volt – 4 kg-ot tudtak lefagyasztani a konyhán.  Levesbe és rizibizihez tudják felhasználni a megtermett mennyiséget. A hagyma felszedés után szintén a konyhára kerül.

Reméljük, jövőre nem akasztja meg a lendületet egy újabb távoktatásos időszak.

A munkákat technika órákon Vér Józsefné, ÖKO szakkörön Patakiné Szalai Andrea vezette. Hergerőder Lászlóné és Darányi Elemérné takarítónők, valamint Rab József karbantartó nélkülözhetetlen segítségét köszönjük!