ADÓ 1%

 

Adója 1%-át felajánlhatja a Szentlőrinci Általános Iskola Szülői Szervezete számára is: 19035316-1-02

MICROSOFT INNOVATÍV ISKOLA

ISKOLAGYÜMÖLCS PROGRAM

 

         

 

 

 

 

Természetvédelmi munkán az ökoiskolások

Nem - nem a bolondok napját ünnepelték azoknak az autóknak az utasai, melyek a Szentlőrinci Általános Iskola képviseletében április elsejének didergős, hidegfrontos estéjén parkoltak le a nagyobbik orfűi tó tövében. Sárga mellények, fejlámpák, gumikesztyűk és mindenféle "gyanús" vödrök kerültek elő a csomagtartóból... A tűzrőlpattant ökoiskolás önkénteskedők kicsit még vártak, hogy beálljon a teljes sötétség - aztán végre akcióba lendültek. A Magyar Madárvédelmi Egyesület ott tartózkodó képviselője - a hőmérőre pillantva - nem sok reménnyel kecsegtette őket aznapra, ám mégsem csüggedtek este 10-ig... és megérte!
Aznap este több mint 70 béka köszönhette - jó eséllyel - életben maradását és sokasodását ennek a lelkes kis csapatnak! (Egy pécsi alsós osztállyal is találkoztunk, ők még ennél többet mentettek - pedig a lányok meg sem csókolták a brekegő királyfiakat:)
De játékot félretéve, lássuk az akció komolyabb hátterét, azaz: MIRE JÓ A BÉKAMENTÉS?
1. Magyarországon minden hüllő és kétéltű védett, de (főként a klímaváltozás és a rovarirtó szerek miatt) utóbbiakból egyre kevesebb van!
2. A természetvédők több, mint két évtizede nálunk is, minden évben indítanak akciót az erdőben élő, de koratavasszal a tavak felé szaporodni igyekvő békák (főként varangyok) megmentésére. A természetvédők által kifeszített útmenti hálók mellől az önkéntesek vödrökbe szedik a brekegő jószágokat, majd átsegítve a veszélyzónán, a tavakba jutatják őket.
3. Mentési ABC: ha egy napon hírt kapunk arról (köszönjük az MME-nek), hogy elindult a béka-vándorlás az enyhülés hatására, akkor sietni kell, mert többnyire egy hét alatt le is zajlik... S a békák bizony éjszaka aktívak -  néhány felnőtt szerint ez akadály, a gyerekek szerint pedig ez a kaland lényege:)
4. Korábban tömegesen találtak elgázolt békákat e szakaszokon, most a mentésnek köszönhetően javult a helyzet, s így kicsit kompenzálható az a tetemes kár, amit az ember a vegyszerekkel, a közlekedéssel stb. okoz... Márpedig a békák hasznos barátaink, rendíthetetlen szúnyog-pusztítók!
Dióhéjban ennyit a békákról -  JÖVŐRE VÁRUNK TÉGED IS!

A galéria megtekintése